06
Jan

Crtice iz knjigovodstvene svakodnevice

Osim naših standardnih poslova – brige o Vašim knjigama – popratili smo i novodonesene Zakone u Lijepoj našoj.

Vjerujem da više-manje svi pratite objave u medijima vezano za izmjene zakona, krajem svake godine uvijek se puno toga događa na tom polju.

Mi knjigovođe uvijek se volimo voditi isključivo vjerodostojnim izvorima (Narodne novine, razni stručni časopisi/portali, stručna literatura i slično) pa uglavnom čekamo službene obavijesti; u nastavku dajemo nekoliko Zakončića koje smatramo važnima za Vas, a ne zahtjevaju neku dublju analizu, dovoljno je samo da ste s njima upoznati:

1. UKIDANJE NAKNADE OKFŠ:

Od 01. siječnja 2019. ukinula se naknada za OKFŠ (Općekorisne funkcije šuma) za sve obrtnike i poduzetnike sa prihodom odnosno primitkom manjim od 3.000.000,00 kn godišnje. Za 2018. godinu po završnom obračunu/poreznoj prijavi moramo obračunati OKFŠ, ali neće biti kvartalnih predujmova za 2019. Što ste platili, platili ste, JuHu!!!!

2. POVEĆANJE MINIMALNE PLAĆE:

Od 01. siječnja 2019. daje se novi iznos minimalne bruto plaće 3.750,00 HRK* i odnosi se na zaposlene na puno radno vrijeme. Obračun plaća po donesenoj uredbi počinje se primijenjivati na obračunu u veljači za isplatu plaće za mjesec siječanj 2019. godine. * u pojedinim sektorima iznosi minimalnih bruto plaća određeni su kolektivnim ugovorima i u ovom slučaju za te sektore primijenjuje se odgovarajući kolektivni ugovor.

Na snazi i dalje ostaju odredbe za snižene osnovice za obračun doprinosa na plaću za 50% za radnike koji su prethodnih 12 mjeseci zaposlenja kod istog poslodavca bili prijavljeni na minimalnu plaću po ugovoru o radu.

VAŽNO: Svim radnicima prijavljenim na minimalnu plaću NIJE POTREBNO izrađivati/davati anekse ugovora o radu za povećanje plaće osim ako to želite Vi kao poslodavac i/ili ako od Vas to traži radnik.

3. VREĆICE:

Od 01. siječnja 2019. ako u svom poslovanju koristite plastične vrećice dužni ste na vidljivom mjestu istaknuti napomene navedene na slici.
Ako vrećice naplaćujete, kupci moraju biti obavješteni da ih naplaćujete. Ako su besplatne, kupce ekološki osvjestite.

4. NAPOMENA „OVO NIJE FISKALIZIRANI RAČUN”:

Od 01. siječnja 2019. „na snagu je stupila” nova napomena za sve obveznike fiskalizacije (Vi koji imate i koristite fiskalne blagajne).
Ako iz bilo kojeg razloga kupcu izdajete službeni dokument (ponuda, predračun, račun za predujam, nalog i slično) PRIJE IZDAVANJA FISKALNOG RAČUNA na njemu ste dužni navesti napomenu „OVO NIJE FISKALIZIRANI RAČUN”.
Ovo se odnosi samo na dokumente (ponude, predračune, račune za predujam i slično) koji prethode fiskalnom računu ili računu za koji još niste sigurni kako ćete ga naplatiti!
Dokumenti (ponude, predračuni, računi za predujam i slično) koji prethode transakcijskom računu NE MORAJU sadržavati ovu napomenu.

5. SMANJEN DOPRINOS ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE:

Od 01. siječnja 2019. na snagu je stupio smanjeni postotak doprinosa za zdravstveno osiguranje i sada iznosi 16,5 %.

DO SADA STE PLAĆALI (2018): SADA ĆETE PLAĆATI (2019):
Dopr.za zdravstveno osig. - 15% Dopr.za zdravstveno osig. – 16,5%
Dopr.za zaštitu zdr.na radu – 0,5%
Dopr.za zapošljavanje – 1,7%

NAPOMENA: Ovo je PROČIŠĆENI tekst svakog od Zakona i treba se shvatiti individualno odnosno mogu postojati odstupanja za pojedine slučajeve.

IZVOR: Narodne novine, RRIF.

Share this post

Naša web stranica koristi kolačiće (Browser cookies). Nastavkom pregleda ove stranice slažete se sa korištenjem kolačića.
Politika privatnosti SLAŽEM SE !